- 200 g kaszy gryczanej białej
- 100 g kaszy gryczanej ciemnej
- papryka czerwona
- papryka zielona
- brokuł
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek lub olej z orzechów pistacjowych
- cytryna
- natka pietruszki
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól morska, pieprz cytrynowy, papryka słodka - może być też ostra, imbir, trochę gałki muszkatołowej, przyprawa Kamis Specialite "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" w słoiczku.
Kaszę gotujemy w garnku ok. 15 min w osolonej wodzie. Cukinię obieramy, wydrążamy i kroimy na półplasterki o grubości ok. 1 cm. Paprykę wydrążamy i kroimy na duże paski, brokuł rozdzielamy na małe różyczki.
Następnie kroimy cebulę, rozdrabniamy czosnek i smażymy na patelni lub woku, do momentu jak cebula zacznie zmieniać kolor, następnie dodajemy wszystkie wyżej wymienione warzywa i kilka minut smażymy ciągle mieszając, następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy sól morską, pieprz cytrynowy, paprykę słodką lub ostrą, imbir, trochę gałki muszkatołowej, przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią", pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wyciskamy trochę cytryny, jeszcze chwilę dusimy i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zdejmujemy z ognia. Następnie odcedzamy kaszę i w garnku, w którym się gotowała, przyprawiamy ją. Jeśli jest mało słona, trochę solimy, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju z orzechów pistacjowych i wyciskamy ok. 1/2 cytryny. Mieszamy.
W żaroodpornym naczyniu układamy: warstwę kaszy, warstwę warzyw i tak aż do momentu gdy na wierzchu znajdą się warzywa. Ilość warstw zależna jest od wielkości naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie mamy zamykanego naczynia, to przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30 min. w temperaturze 160 stopni C. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz