sobota, 8 listopada 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • 100 g kaszy gryczanej ciemnej
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • brokuł
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 cukinie
  • oliwa z oliwek lub olej z orzechów pistacjowych
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól morska, pieprz cytrynowy, papryka słodka - może być też ostra, imbir, trochę gałki muszkatołowej, przyprawa Kamis Specialite "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" w słoiczku.
Jak to zrobić?
Kaszę gotujemy w garnku ok. 15 min w osolonej wodzie. Cukinię obieramy, wydrążamy i kroimy na półplasterki o grubości ok. 1 cm. Paprykę wydrążamy i kroimy na duże paski, brokuł rozdzielamy na małe różyczki.
Następnie kroimy cebulę, rozdrabniamy czosnek i smażymy na patelni lub woku, do momentu jak cebula zacznie zmieniać kolor, następnie dodajemy wszystkie wyżej wymienione warzywa i kilka minut smażymy ciągle mieszając, następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy sól morską, pieprz cytrynowy, paprykę słodką lub ostrą, imbir, trochę gałki muszkatołowej, przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią", pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wyciskamy trochę cytryny, jeszcze chwilę dusimy i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zdejmujemy z ognia. Następnie odcedzamy kaszę i w garnku, w którym się gotowała, przyprawiamy ją. Jeśli jest mało słona, trochę solimy, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju z orzechów pistacjowych i wyciskamy ok. 1/2 cytryny. Mieszamy.

W żaroodpornym naczyniu układamy: warstwę kaszy, warstwę warzyw i tak aż do momentu gdy na wierzchu znajdą się warzywa. Ilość warstw zależna jest od wielkości naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie mamy zamykanego naczynia, to przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30 min. w temperaturze 160 stopni C. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz