- 1/2 kalafiora
- marchewka
- pietruszka korzeń
- natka pietruszki
- 1/4 selera
- 1/2 cebuli
- 3 ziemniaki
- łyżka masła
- sól, pieprz biały, kmin rzymski, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, imbir
Jak to zrobić?
Marchewkę, pietruszkę korzeń, selera kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki, do garnka wlewamy ok 2 litry wody, wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy łyżkę masła i gotujemy ok 15 min. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na "złoto" na patelni. Do garnka z warzywami dodajemy usmażoną cebulę i pokrojoną natkę pietruszki. Następnie blenderujemy wszystko do momentu całkowitego rozdrobnienia. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 min) odcedzamy i dodajemy do zupy. Na koniec przyprawiamy zupę: solą, pieprzem białym, kminem rzymskim, szczyptą gałki muszkatołowej, papryką słodką i imbirem. Na talerzu dekorujemy zupę natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz