- kilka gałązek jarmużu
- szklanka soczewicy czerwonej
- pietruszka korzeń, marchew, por, 1/4 selera,
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- czosnek
- 1/2 łyżki masła
- sól morska, pieprz biały, pieprz cytrynowy, papryka słodka, szczypta imbiru, papryka ostra, majeranek
Do garnka wrzucamy pietruszkę, marchewkę, pora, selera i gotujemy wywar z warzyw. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie złota, dodajemy obdarty z gałązek, pokrojony w paski jarmuż (tylko listki bez łodygi, bo jest twarda), chwilę smażymy, następnie dodajemy pół łyżki masła, trochę wody i dusimy ok. 15 min. Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy soczewicę i jarmuż z cebulą i czosnkiem, gotujemy ok.5 min. i sprawdzamy czy soczewica jest miękka (ważne, aby nie była rozgotowana). Na koniec dodajemy sól morską, pieprz biały, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, szczyptę imbiru, paprykę ostrą, majeranek i dwie łyżki przecieru pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz