piątek, 5 grudnia 2014

Zupa z jarmużem, czerwoną soczewicą i ziemniakami

Składniki:
  • kilka gałązek jarmużu
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • pietruszka korzeń, marchew, por, 1/4 selera, 
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • cebula
  • czosnek
  • 1/2 łyżki masła
  • sól morska, pieprz biały, pieprz cytrynowy, papryka słodka, szczypta imbiru, papryka ostra, majeranek
Jak to zrobić?
Do garnka wrzucamy pietruszkę, marchewkę, pora, selera i gotujemy wywar z warzyw. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie złota, dodajemy obdarty z gałązek, pokrojony w paski jarmuż (tylko listki bez łodygi, bo jest twarda), chwilę smażymy, następnie dodajemy pół łyżki masła, trochę wody i dusimy ok. 15 min. Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy soczewicę i jarmuż z cebulą i czosnkiem, gotujemy ok.5 min. i sprawdzamy czy soczewica jest miękka (ważne, aby nie była rozgotowana). Na koniec dodajemy sól morską, pieprz biały, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, szczyptę imbiru, paprykę ostrą, majeranek i dwie łyżki przecieru pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz