- 2 szklanki cieciorki
- 3 łyżki nasion sezamu
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- jajko
- pieprz, sól, papryka
Jak to zrobić?
2 szklanki cieciorki wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy cieciorkę do miękkości (ok.15 min.), pod koniec próbujemy czy cieciorka jest już miękka, następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Na suchej patelni prażymy sezam na złoto. Siekamy drobno koperek i natkę pietruszki.
Ciecierzycę wraz z uprażonym sezamem, koperkiem i natką pietruszki blenderujemy na jednolitą masę, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy jajko i sprawdzamy czy farsz nam się klei w kulkę, jeśli się rozsypuje to dodajemy łyżkę oleju. Formujemy małe kulki i smażymy z każdej strony na patelni na złoto.
Propozycja podania:
Pulpety z cieciorki bardzo dobrze smakują, polane domowym sosem pomidorowym, w towarzystwie kaszy gryczanej białej (nie prażonej) i surówki z selera, w skład której wchodzą: seler, jabłko, natka pietruszki, 1/2 łyżki oliwki z oliwek i kilka kropli soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz