- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 masło
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- garść migdałów
Jak to zrobić?
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i 1 i 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem dodać mąkę, zmiksować.Do powstałej masy wlewać powoli ostudzoną czekoladę z masłem. Następnie dodać do masy ubite białka. Wszystko delikatnie wymieszać i dodać posiekane migdały i pozostałą 1/3 pokrojonej czekolady. Wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 36 cm x 22 cm.
Piec ok 50 min w temperaturze 160 stopni C.
Zdrowo i palce lizać!
Ciasto smakuje najlepiej jak jest jeszcze trochę ciepłe.
Można podać z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz