niedziela, 9 listopada 2014

Brauni

Składniki: 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 masło
  • 250 g brązowego cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • garść migdałów
Jak to zrobić?
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i 1 i 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem dodać mąkę, zmiksować.Do powstałej masy wlewać powoli ostudzoną czekoladę z masłem. Następnie dodać do masy ubite białka. Wszystko delikatnie wymieszać i dodać posiekane migdały i pozostałą 1/3 pokrojonej czekolady. Wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 36 cm x 22 cm.
Piec ok 50 min w temperaturze 160 stopni C.

Zdrowo i palce lizać!

Ciasto smakuje najlepiej jak jest jeszcze trochę ciepłe.
Można podać z lodami waniliowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz