wtorek, 4 listopada 2014

Jak zmienić swoje odżywianie w bardzo prosty sposób:

Zamień na ...
  • mleko UHT zamień na mleko pasteryzowane, 
  • jogurty słodzone zamień na jogurty naturalne bez dodatku mleka w proszku, 
  • margarynę zamień na masło, 
  • jajka "przypadkowe" zamień na jajka "wiejskie", 
  • mąkę pszenną zamień na mąkę orkiszową, 
  • pieczywo na drożdżach zamień na pieczywo na zakwasie, 
  • makaron z białej mąki zamień na makaron z innych rodzajów mąki, 
  • ryż biały zamień na ryż brązowy, 
  • słodkie płatki zbożowe zamień na niesłodzone płatki, kukurydziane, 
  • kaszę, ryż gotowane w workach zamień na kaszę, ryż gotowane bezpośrednio w garnku, 
  • warzywa kupowane w foli zamień na warzywa kupowane "luzem" 
  • warzywa kupowane w puszkach zamień na warzywa kupowane w słoikach 
  • ryby kupowane w puszkach, bądź ryby mrożone zamień na ryby świeże, 
  • wędlinę wieprzową zamień na wędlinę drobiową lub wołową, 
  • produkty wędzone przemysłowo zamień na produkty wędzone tradycyjnie, 
  • sałatę lodową (obwiniętą w folie) zamień na sałatę masłową bądź inną, która jest świeża, 
  • herbatę czarną zamień na herbatę owocową, 
  • słodkie soki zamień na wodę mineralną niegazowaną, 
  • czekoladę mleczną zamień na czekoladę gorzką, 
  • wafelki, ciasteczka, paluszki zamień na pestki dyni, migdały, chipsy jabłkowe, 
  • majonez zamień na jogurt naturalny plus przyprawy, 
  • dressing do sałatek zamień na zdrowe oleje plus cytryna, 
  • kostkę rosołową zamień na domowe buliony warzywne, 
  • sosy gotowe zamień na sosy domowe. 

Zrezygnuj z ...
  • potraw z mikrofalówki (mają silne właściwości rakotwórcze i mniejszą wartość odżywczą), 
  • produktów "kofeinowych" - czarna herbata, napoje gazowane, czarna kawa (są kwasotwórcze i mają właściwości uzależniające), 
  • grzybów (są owocem drożdży lub grzyba, wytwarzają kwasy kiedy są trawione), 
  • orzeszków ziemnych i kukurydzy (kukurydza zawiera 25 różnych rodzajów grzybów wytwarzających mykotoksyny w tym substancje uznane za rakotwórcze),musztardy, ketchupu, octu (poza octem jabłkowym) sosu sojowego, korniszonów, 
  • kapusty kiszonej (są to produkty kwasotwórcze), 
  • produktów sproszkowanych, 
  • jedzenia typu fast food, 
  • nadużywania alkoholu, 
  • sztucznych słodzików. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz