- 60 dkg mielonego indyka
- cebula
- por
- brokuł
- 2 małe cukinie
- puszka pomidorów
- puszka cieciorki lub szklanka ugotowanej samodzielnie ciecierzycy
- 2 pęczki natki pietruszki
- sól morska, pieprz, słodka papryka, kurkuma
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby były lekko twarde. Cebulę i pora siekamy, smażymy na patelni na złoto, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wykładamy mielone mięso z indyka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Po usmażeniu mięsa przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na patelni smażymy pokrojoną w półplasterki cukinię, po chwili dodajemy do niej pomidory z puszki i krótko dusimy. Brokuły odcedzamy i wykładamy na mięso, na brokuły wykładamy cukinię z pomidorami. Cieciorkę odcedzamy z zalewy i wykładamy na wierzch zapiekanki, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i jeszcze odrobinę solimy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
Zapiekanka jest sycąca, pyszna i zdrowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz