sobota, 24 stycznia 2015

Pierogi leniwe z mąki orkiszowej

Składniki:
  • 2 kostki białego, półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 10 płaskich łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • łyżka masła
  • w wersji dla dzieci brązowy cukier do posypania 
Jak to zrobić?
Z sera białego z 3 łyżeczkami jogurtu naturalnego robimy gładką masę. (możemy to zrobić na różne sposoby: rozgniatając widelcem, mieląc w maszynce lub używając blendera). Im bardziej się do tego przyłożymy tym pierogi będą smaczniejsze, bardziej puszyste i kremowe. Następnie dodajemy żółtka oraz 10 płaskich łyżek mąki i wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do  masy serowej. Mieszamy i zagniatamy ciasto na jednolitą kulę, dzielimy na mniejsze części i z każdej formujemy wałek, który kroimy nożem pod skosem. Tak powstałe pierogi leniwe, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, ostrożnie mieszamy, aby pierogi nie przywarły i gotujemy do momentu jak wypłyną na powierzchnię, jeszcze dosłownie 2 minuty gotujemy i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, odlewamy pozostałą wodę i polewamy roztopionym masłem.

Propozycja podania:
Specjalnie do ciasta nie użyłam soli, aby pierogi można było podać w dwóch wersjach, dzieciom  z masłem i brązowym cukrem, dorosłym z solą morską. Palce lizać!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz