- 2 kostki białego, półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 10 płaskich łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
- w wersji dla dzieci brązowy cukier do posypania
Z sera białego z 3 łyżeczkami jogurtu naturalnego robimy gładką masę. (możemy to zrobić na różne sposoby: rozgniatając widelcem, mieląc w maszynce lub używając blendera). Im bardziej się do tego przyłożymy tym pierogi będą smaczniejsze, bardziej puszyste i kremowe. Następnie dodajemy żółtka oraz 10 płaskich łyżek mąki i wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy i zagniatamy ciasto na jednolitą kulę, dzielimy na mniejsze części i z każdej formujemy wałek, który kroimy nożem pod skosem. Tak powstałe pierogi leniwe, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, ostrożnie mieszamy, aby pierogi nie przywarły i gotujemy do momentu jak wypłyną na powierzchnię, jeszcze dosłownie 2 minuty gotujemy i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, odlewamy pozostałą wodę i polewamy roztopionym masłem.
Propozycja podania:
Specjalnie do ciasta nie użyłam soli, aby pierogi można było podać w dwóch wersjach, dzieciom z masłem i brązowym cukrem, dorosłym z solą morską. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz