- szklanka kaszy jaglanej
- brokuł
- 7 suszonych pomidorów
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3/4 kostki bryndzy
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
- jajko
- nasiona sezamu
Szklankę kaszy jaglanej wysypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą. Wlewamy 2 szklanki wody do garnka, przekładamy kaszę i gotujemy ok. 10 min. Po ugotowaniu przekładamy do miski i dodajemy 3/4 kostki bryndzy. Dokładnie mieszamy kaszę z bryndzą, (bryndza dobrze się rozprowadzi bo kasza jest ciepła). Dodajemy drobno posiekane, odsączone z zalewy, suszone pomidory, drobno posiekaną natkę pietruszki i ugotowanego oraz rozdrobnionego brokuła. Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Formujemy małe sznycelki, obtaczamy w nasionach sezamu i smażymy z dwóch stron na małym ogniu dosłownie po kilka minut.
Propozycja podania:
Sznycelki podajemy z zieloną sałatą z winnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz