wtorek, 20 stycznia 2015

Sznycelki z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów, brokułów i natki pietruszki

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • brokuł
  • 7 suszonych pomidorów
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3/4 kostki bryndzy
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
  • jajko
  • nasiona sezamu
Jak to zrobić?
Szklankę kaszy jaglanej wysypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą. Wlewamy 2 szklanki wody do garnka, przekładamy kaszę i gotujemy ok. 10 min. Po ugotowaniu przekładamy do miski i dodajemy 3/4 kostki bryndzy. Dokładnie mieszamy kaszę z bryndzą, (bryndza dobrze się rozprowadzi bo kasza jest ciepła). Dodajemy drobno posiekane, odsączone z zalewy, suszone pomidory, drobno posiekaną natkę pietruszki i ugotowanego oraz rozdrobnionego brokuła. Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Formujemy małe sznycelki, obtaczamy w nasionach sezamu i smażymy z dwóch stron na małym ogniu dosłownie po kilka minut.

Propozycja podania:
Sznycelki podajemy z zieloną sałatą z winnym sosem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz