- szklanka soczewicy czerwonej
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- kilka kropel cytryny
- szczypta soli, pieprzu białego, papryki słodkiej
Jak to zrobić?
szklankę soczewicy wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min, następnie próbujemy czy jest miękka, jeżeli tak odcedzamy i przekładamy do miski (ważne żeby soczewica nie była rozgotowana). Następnie selera naciowego obieramy z wierzchniej warstwy (bo jest twarda i łykowata), kroimy pomidory suszone na mniejsze kawałki i siekamy drobno natkę pietruszki. Wszystko razem łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i zalewamy dressingiem z oleju rzepakowego i cytryny.
Sałatka jest lekka i chrupiąca a przede wszystkim zdrowa. Serdecznie polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz