wtorek, 2 grudnia 2014

Sałatka z czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i selera naciowego

Składniki:
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta soli, pieprzu białego, papryki słodkiej
Jak to zrobić?
szklankę soczewicy wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min, następnie próbujemy czy jest miękka, jeżeli tak odcedzamy i przekładamy do miski (ważne żeby soczewica nie była rozgotowana). Następnie selera naciowego obieramy  z wierzchniej warstwy (bo jest twarda i łykowata), kroimy pomidory suszone na mniejsze kawałki i siekamy drobno natkę pietruszki. Wszystko razem łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i zalewamy dressingiem z oleju rzepakowego i cytryny.

Sałatka jest lekka i chrupiąca a przede wszystkim zdrowa. Serdecznie polecam.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz