sobota, 6 grudnia 2014

Sałatka z czerwonej soczewicy, tuńczyka, jajka i zielonego ogórka

Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ogórek zielony
  • koperek
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego 
  • kilka kropel cytryny
  • sól, pieprz, papryka słodka

Jak to zrobić?
Soczewicę czerwoną przelewamy zimną wodą na sitku, następnie gotujemy ok. 5 min. i odcedzamy. Tuńczyka odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki, jajka i ogórka zielonego kroimy w kostkę, koperek i natkę pietruszki kroimy drobno. Następnie łączymy wszystkie składniki w misce i przyprawiamy: solą, pieprzem i słodką papryką. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i kilka kropli cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz