Wszystkim Babciom z okazji ich Święta
najlepsze życzenia zdrowia,
uśmiechu i zadowolenia z najbliższych.
A poniżej umieszczam przepis na pyszną, klasyczną szarlotkę
jakby ktoś chciał upiec swojej Babci w prezencie....
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 2 kg jabłek (najlepiej gatunek: szara reneta)
- 12 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder
Jak to zrobić ?
Wszystkie składniki na ciasto razem posiekać, zagniatać aż uformujemy jednolitą kulę, następnie oddzielić 1/3 ciasta, włożyć na ok. 20 min do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przełożyć na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40cm.
Jabłka orać, wykroić środki i pokroić ósemki, a następnie w plasterki. Ułożyć na surowym cieście i posypać cukrem z cynamonem. Wyciągnąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika i na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto na jabłka. Wstawić do podgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłka orać, wykroić środki i pokroić ósemki, a następnie w plasterki. Ułożyć na surowym cieście i posypać cukrem z cynamonem. Wyciągnąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika i na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto na jabłka. Wstawić do podgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz