środa, 21 stycznia 2015

Klasyczna szarlotka z cynamonem i dużą ilością jabłek


Wszystkim Babciom z okazji ich Święta
najlepsze życzenia zdrowia,
uśmiechu i zadowolenia z najbliższych.

A poniżej umieszczam przepis na pyszną, klasyczną szarlotkę
 jakby ktoś chciał upiec swojej Babci w prezencie....


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (najlepiej gatunek: szara reneta)
  • 12 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder 

Jak to zrobić ?
Wszystkie składniki na ciasto razem posiekać, zagniatać aż uformujemy jednolitą kulę, następnie oddzielić 1/3 ciasta, włożyć  na ok. 20 min do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przełożyć na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x40cm.
Jabłka orać, wykroić środki i pokroić ósemki, a następnie w plasterki. Ułożyć na surowym cieście i  posypać cukrem z cynamonem. Wyciągnąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika i na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto na jabłka. Wstawić do podgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz