- 1 kg ziemniaków
- cebula
- ząbek czosnku
- brokuł
- pomidory w puszce (całe)
- ser bałkański
- natka pietruszki
- sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, ostra papryka, tymianek
- Bio jogurt naturalny
- jajko
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy w garnku w osolonej wodzie ok.10 min. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w garnku ok.10 min. Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy na złoto wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Pomidory odcedzamy z soku i kroimy na duże kawałki, natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Ser bałkański kroimy w kostkę. Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy połowę podgotowanych ziemniaków, posypujemy złotą cebulką, posypujemy tymiankiem, układamy podgotowane różyczki brokuła i pokrojone pomidory. Solimy, posypujemy papryką słodką i ostrą, posypujemy pokrojonym w kostkę serem bałkańskim, polewamy sokiem z pomidorów, na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. W kubku mieszamy jogurt naturalny z jajkiem, odrobiną pieprzu cytrynowego i słodką papryką. Polewamy zapiekankę, przykrywamy, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego, aby wierzch zapiekanki odrobinę się podpiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz