Ciasto:
- 4 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 jaja
- łyżka miodu (ja użyłam miód z dodatkiem gorzkiej czekolady)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 szklanka cukru-pudru (możemy zmielić cukier trzcinowy i zrobić sobie cukier puder)
- 2-3 białka
Jak zrobić ciasto?
Suche składniki mieszamy razem na stolnicy lub w misce. Dodajemy masło (powinno być miękkie, nie z lodówki) siekamy wszystko nożem, następnie dodajemy jajka, miód i zagniatamy na jednolitą masę, dodajemy jogurt i znowu zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie trudne do zagniecenia, to wykładamy je na chwilę na rozgrzaną patelnię (wtedy ciasto zmięknie) - będzie nam łatwiej ugnieść ciasto w kulę. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy, tak aby miało odpowiednią grubość (nie może być za cienkie, bo będzie się rozrywać, ale też nie może być za grube, bo pierniczki jeszcze urosną w piekarniku). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Następnie tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 8 min. Gdy wystygną, lukrujemy je (tylko nie za grubo, bo lukier będzie długo wysychał) i dekorujemy je płatkami czekoladowymi, migdałami, orzechami lub skórką pomarańczową.
Jak zrobić lukier?
Cukier puder ucieramy z białkiem na jednolitą masę. W celu uzyskania koloru można dodać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz