- 2 piersi z kurczaka
- śmietanka do sosów
- kilka kropli cytryny
- sól morska, pieprz biały, papryka słodka, gałka muszkatołowa, kurkuma
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na patelni z obu stron, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, szczyptę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki kurkumy. Śmietankę rozcieńczamy wodą i zalewamy kurczaka, którego dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec jeszcze odrobinę soli i kilka kropli cytryny.
Propozycja podania:
Kurczak w sosie z kurkumy smakuje wyśmienicie z jaśminowym ryżem ugotowanym z łyżką masła i szczyptą soli, z zieloną sałatą z pomidorem, rzodkiewką i pestkami dyni, polaną winnym dresingiem z oliwki i cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz