- szklanka kaszy jaglanej
- garść świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 1/3 sera bałkańskiego
- 5 pomidorów suszonych
- 5 łyżek zielonego groszku
- odrobina soli, pieprz, papryka słodka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
Jak to zrobić?
Szklankę kaszy jaglanej płuczemy na sitku pod zimną wodą (aby nie była gorzka). Następnie do garnka wlewamy 2 szklanki wody, krople oleju, szczyptę soli i wkładamy kaszę jaglaną. Gotujemy 8 min. do momentu wygotowania się wody, następnie ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy. Liście szpinaku myjemy na sitku, a następnie przekładamy na patelnię, na którą wcześniej dodajemy kroplę oleju i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażymy szpinak ok. 3 min. i dodajemy do miski z kaszą. Kroimy w kostkę ser bałkański, pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek. Na koniec przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, papryki słodkiej i zalewamy dressingiem z oleju rzepakowego i soku z połowy cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz