sobota, 1 listopada 2014

Zupa ziemniaczana

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • pietruszka korzeń
  • mała marchewka 
  • 1/4 selera
  • łyżka masła
  • 1/2 jogurtu naturalnego (polecam: BIO-jogurt)
Jak to zrobić?
Cebulę siekamy drobno i smażymy na patelni, na której wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku oraz starte na tarce : pietruszkę, marchewkę i seler, chwilę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy ok. 5 min.
W garnku gotujemy wodę  i łączymy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i  warzywami z patelni.  Gotujemy ok. 15 minut.
 W osobnym naczyniu łączymy 1/2  jogurtu naturalnego z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wszystko powinno się tak połączyć, żeby nie było grudek. Pod koniec gotowania do zupy  wlewamy jogurt,doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i szczyptą tymianku. Jeszcze chwilę gotujemy mieszając,  tak aby jogurt dobrze połączył się z zupą i podajemy z grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz