- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- pietruszka korzeń
- mała marchewka
- 1/4 selera
- łyżka masła
- 1/2 jogurtu naturalnego (polecam: BIO-jogurt)
Cebulę siekamy drobno i smażymy na patelni, na której wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku oraz starte na tarce : pietruszkę, marchewkę i seler, chwilę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy ok. 5 min.
W garnku gotujemy wodę i łączymy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i warzywami z patelni. Gotujemy ok. 15 minut.
W osobnym naczyniu łączymy 1/2 jogurtu naturalnego z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wszystko powinno się tak połączyć, żeby nie było grudek. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy jogurt,doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i szczyptą tymianku. Jeszcze chwilę gotujemy mieszając, tak aby jogurt dobrze połączył się z zupą i podajemy z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz