- sałata zielona (polecam trzy rodzaje sałat w doniczce)
- dwie garści świeżego szpinaku
- pomidor malinowy
- kilka rzodkiewek
- kozi ser (do starcia)
- 2 łodygi selera naciowego
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
- cytryna lub kilka kropli octu jabłkowego
- sól morska, pieprz, papryka słodka, majeranek.
Jak to zrobić?
Selera naciowego myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Sałatę i szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach, pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Dressing do sałatki:
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, kilka kropli cytryny, dodajemy octu jabłkowego, sól morską, paprykę słodką i majeranek.
Propozycja podania:
Sałatkę podajemy z bagietką bądź z grzanką z chleba na zakwasie.
Polecam również jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz