poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, kozim serem.

Składniki:
  • sałata zielona (polecam trzy rodzaje sałat w doniczce)
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • pomidor malinowy
  • kilka rzodkiewek
  • kozi ser (do starcia)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • cytryna lub kilka kropli octu jabłkowego
  • sól morska, pieprz, papryka słodka, majeranek.

Jak to zrobić?
Selera naciowego myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Sałatę i szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach, pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Dressing do sałatki:
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, kilka kropli cytryny, dodajemy octu jabłkowego, sól morską,  paprykę słodką i majeranek.

Propozycja podania:
Sałatkę podajemy z bagietką bądź z grzanką z chleba na zakwasie. 
Polecam również jako dodatek do mięsa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz