środa, 5 listopada 2014

Pstrąg łososiowy z warzywami na ciepło

Składniki:
  • Filet pstrąga łososiowego  (świeży w Lidlu),
  • 2 średnie cukinie,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pomidory w puszce,
  • 1/2 pora,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • sól morska, pieprz cytrynowy, sporo słodkiej papryki, majeranek.
Jak zrobić warzywa na ciepło?
Pora kroimy na pół, a potem w plasterki, selera naciowego obieramy z warstwy wierzchniej (bo jest twarda) cukinię obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki, następnie kroimy w dużą kostkę. Pomidory odcedzamy z soku i kroimy na dość duże kawałki. 
Na patelnie wlewamy łyżkę oleju i smażymy ok 5 min : pora, selera naciowego i cukinię. Następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 15 min. Dodajemy pokrojone pomidory, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy solą morską, pieprzem cytrynowym i sporą ilością papryki słodkiej, trochę majeranku i gotowe.

Jak zrobić pstrąga?
Myjemy fileta, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ości, zawsze trochę zostaje pomimo że jest to filet, kroimy na dzwonki, solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną, nie usuwamy skóry (wtedy ryba nie wysycha na patelni), smażymy z jednej strony ok. 3 min i z drugiej tak samo. 

Propozycja podania:
Pstrąga łososiowego podajemy z warzywami na ciepło i koniecznie z jakąś surówką, może być z marchewki i jabłka, z białej kapusty z koperkiem lub z selera i jabłka.

Wersja dla dzieci: pstrąg łososiowy, surówka z marchewki i niestety ziemniaki (zanim dziecko się odzwyczai możemy podawać rybę z ziemniakami ale nie jest to dobre połączenie, w tym przypadku cieszymy się z tego że dziecko zjadło zdrową rybę, a nie opanierowaną w bułce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz