poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z pomidorem i awokado

Składniki:
  • 1/2 sałaty zielonej
  • trochę liści rukoli
  • awokado
  • pomidor malinowy
  • 1/3 sera bałkańskiego (Lidl)
  • kilka kropli oleju z prażonych orzechów pistacjowych
  • 1/2 cytryny (może być trochę mniej)
  • sól morska
  • sporo pieprzu cytrynowego.


Jak to zrobić? 
Sałatę i rukolę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną. Pomidora i ser bałkański kroimy w kostkę. Wszystko razem łączymy. 

Dressing:
Do szklanki wlewamy olej z prażonych orzechów pistacjowych (1/8 szklanki), wyciskamy cytrynę, dodajemy dosłownie kroplę octu jabłkowego, sól morską i pieprz cytrynowy - dosyć sporo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz