sobota, 15 listopada 2014

Ciasto z mąki żytniej z jabłkami i płatkami migdałów.

Składniki:
  • 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta
  • garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 7 jajek
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
Jak to zrobić?
    Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki, kroimy na ósemki, a następnie na plasterki.  Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, pół łyżeczki cynamonu i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewamy olej. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Wszystko razem delikatnie mieszamy, tak aby piana nie opadła, a wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do  wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 40 cm x 25 cm). Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i wcześniej uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Migdały można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto pieczemy przykryte folią aluminiową , 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni C.



1 komentarz: