- 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta
- garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
- 7 jajek
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 8 łyżek cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
Jak to zrobić?
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki, kroimy na ósemki, a następnie na plasterki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, pół łyżeczki cynamonu i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewamy olej. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Wszystko razem delikatnie mieszamy, tak aby piana nie opadła, a wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 40 cm x 25 cm). Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i wcześniej uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Migdały można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto pieczemy przykryte folią aluminiową , 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń