- dynia
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól morska, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa, imbir mielony
- pestki dyni i płatki migdałów
- kilka kropli cytryny.
Jak to zrobić?
Dynie wydrążamy w środku z pestek, obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni smażymy cebulę na złoto, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i rozdrobniony czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie podlewamy wodą, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, imbir i dusimy ok.15 min. Jeżeli dynia będzie nadal twarda, znów podlewamy wodą i dusimy do momentu aż będzie miękka.
Następnie przekładamy wszystko do garnka, w którym będzie się gotować zupa i blenderujemy. Dolewamy wodę, w ilości takiej, jak gęstą chcemy mieć zupę i dodajemy trochę masła. Gotujemy jeszcze przez chwilę, próbujemy i jeszcze raz doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową, wciskamy kilka kropel cytryny.
Na patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałów i posypujemy zupę przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz