sobota, 1 listopada 2014

Zupa z dyni

Składniki:
  • dynia
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól morska, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa, imbir mielony
  • pestki dyni i płatki migdałów
  • kilka kropli cytryny.
Jak to zrobić?
Dynie wydrążamy w środku z pestek, obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni smażymy cebulę na złoto, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i rozdrobniony czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie podlewamy wodą, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową,  imbir i dusimy  ok.15 min. Jeżeli dynia będzie nadal twarda, znów podlewamy wodą i dusimy do momentu aż  będzie miękka.
Następnie przekładamy wszystko do garnka, w którym będzie się gotować zupa i blenderujemy. Dolewamy wodę, w ilości takiej, jak gęstą chcemy mieć zupę i dodajemy trochę masła. Gotujemy jeszcze przez chwilę, próbujemy i jeszcze raz doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową, wciskamy kilka kropel cytryny.
Na patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałów i posypujemy zupę przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz