- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- szklanka wody gazowanej, ale może być też zwykła
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta soli
Farsz do naleśników :
- szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 kostki białego sera
- 1/3 sera bałkańskiego (Lidl)
- cebula
- łyżka masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, słodka papryka,
- kilka gałązek świeżego lubczyku
Jak zrobić ciasto?
Wszystkie podane wyżej składniki łączymy w misce i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropel oleju. Gdy patelnia jest mocno gorąca smażymy naleśniki.
Z podanej porcji wychodzi ok. 8 naleśników.
Jak zrobić farsz?
Szklankę kaszy jaglanej wsypujemy na sitko i przelewamy wodą (aby nie była gorzka), następnie przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklakami wody i gotujemy ok. 8 min. Następnie odcedzamy, jeśli została w garnku jeszcze jakaś woda. Ser biały i ser bałkański rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem mieszamy. Na patelni smażymy na złoto cebulkę, następnie łączymy ze sobą kaszę, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy drobno pokrojony lubczyk. Farsz będzie miał konsystencje nieco kleistą ale do smarowania jest idealna.
Wykończenie:
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i przysmażamy na patelni na łyżce masła z kroplą oleju (aby masło się nie przypaliło)
Propozycja podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz