piątek, 28 listopada 2014

Naleśniki orkiszowe z kaszą jaglaną, cebulką i białym serem

Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • szklanka wody gazowanej, ale może być też zwykła
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta soli

Farsz do naleśników :
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki białego sera
  • 1/3 sera bałkańskiego (Lidl)
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, słodka papryka,
  • kilka gałązek świeżego lubczyku

Jak zrobić ciasto?
Wszystkie podane wyżej składniki łączymy w misce i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropel oleju. Gdy patelnia jest mocno gorąca smażymy naleśniki. 
 Z podanej porcji wychodzi ok. 8 naleśników.
Jak zrobić farsz?
Szklankę kaszy jaglanej wsypujemy na sitko i przelewamy wodą (aby nie była gorzka), następnie przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklakami wody i gotujemy ok. 8 min. Następnie odcedzamy, jeśli została w garnku jeszcze jakaś woda. Ser biały i ser bałkański rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem mieszamy. Na patelni smażymy na złoto cebulkę, następnie łączymy ze sobą kaszę, ser i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy drobno pokrojony lubczyk. Farsz będzie miał konsystencje nieco kleistą ale do smarowania jest idealna.
Wykończenie:
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i przysmażamy na patelni na łyżce masła z kroplą oleju (aby masło się nie przypaliło)
Propozycja podania:
Naleśniki podajemy z domowym sosem pomidorowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz