niedziela, 8 lutego 2015

Sałatka z zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki i czarnych oliwek

Składniki:
  • sałata masłowa 
  • 5 pomidorków koktajlowych (ja użyłam tych podłużnych)
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 5 rzodkiewek
  • kilka ziarenek żurawiny
  • sól morska, biały pieprz, słodka papryka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwki z oliwek, dosyć sporo octu jabłkowego (po wymieszaniu oliwy z octem musimy spróbować czy sos jest winny jeśli nie, to  trzeba dodać jeszcze octu)
Jak to zrobić?
Sałatę myjemy, rwiemy w rękach na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, oliwki odsączamy z zalewy, rzodkiewkę kroimy drobno i na koniec dodajemy przyprawy: sól morską, biały pieprz, słodką paprykę i zalewamy dressingiem (olej rzepakowy lub oliwka z oliwek plus ocet jabłkowy) na talerzu posypujemy suszoną żurawiną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz