niedziela, 22 lutego 2015

Risotto z szynką parmeńską i zielonym groszkiem

Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu Risotto 
  • cebula 
  • puszka groszku (może być mrożony, tylko wcześniej trzeba go chwilę podgotować w lekko osolonej wodzie, wtedy będzie maił zielony intensywny kolor)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów
  • kilka kropli cytryny
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • przyprawy do smaku: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma, papryka słodka i gałka muszkatołowa.

Jak to zrobić?
Na patelni rozgrzewamy masło z kroplą oleju (nie będzie się przypalało) i smażymy cebulkę na złoto. Odkładamy na bok. Następnie na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską i smażymy aż się lekko przyrumieni. Przekładamy na bok do naczynia z cebulką. Na tą samą patelnie znowu dokładamy trochę masła, rozgrzewamy i wsypujemy ryż. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Jak ryż wchłonie wodę, znowu wlewamy 1/2 szklanki wody i mieszamy. Czynność tą, powtarzamy tyle razy ile trzeba w ciągu 15 minut. (czas ugotowania ryżu). Pod koniec tego czasu dodajemy cebulkę z szynką i groszkiem i zalewamy już nie wodą tylko śmietanką do zup i sosów. Skrapiamy cytryną, i znowu przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Konsystencja ryżu powinna być ani nie za sucha ani nie za wodnista. Na talerzu ozdabiany natką pietruszki lub dymką.   Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz