- 1,5 szklanki ryżu Risotto
- cebula
- puszka groszku (może być mrożony, tylko wcześniej trzeba go chwilę podgotować w lekko osolonej wodzie, wtedy będzie maił zielony intensywny kolor)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów
- kilka kropli cytryny
- opakowanie szynki parmeńskiej
- przyprawy do smaku: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma, papryka słodka i gałka muszkatołowa.
Jak to zrobić?
Na patelni rozgrzewamy masło z kroplą oleju (nie będzie się przypalało) i smażymy cebulkę na złoto. Odkładamy na bok. Następnie na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską i smażymy aż się lekko przyrumieni. Przekładamy na bok do naczynia z cebulką. Na tą samą patelnie znowu dokładamy trochę masła, rozgrzewamy i wsypujemy ryż. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Jak ryż wchłonie wodę, znowu wlewamy 1/2 szklanki wody i mieszamy. Czynność tą, powtarzamy tyle razy ile trzeba w ciągu 15 minut. (czas ugotowania ryżu). Pod koniec tego czasu dodajemy cebulkę z szynką i groszkiem i zalewamy już nie wodą tylko śmietanką do zup i sosów. Skrapiamy cytryną, i znowu przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Konsystencja ryżu powinna być ani nie za sucha ani nie za wodnista. Na talerzu ozdabiany natką pietruszki lub dymką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz