- pierś kurczaka
- sałata zielona
- rzodkiewka
- pomidor
- 1/3 sera bałkańskiego
- ser kozi do starcia
- nasiona sezamu
- sól morska, pieprz biały , papryka słodka, kurkuma, suszony czosnek w młynku (Lidl)
- olej rzepakowy plus cytryna lub olej rzepakowy plus ocet jabłkowy
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, smażymy na patelni z każdej strony, dodajemy sól, słodką paprykę i kurkumę, podlewamy niewielką ilością wody z odrobiną jogurtu lub śmietanki do sosów (wtedy nie będzie grudek) i dusimy pod przykryciem od 10 do 15 min. w zależności od grubości kawałków kurczaka. Następnie wykładamy kurczaka na deskę do ostygnięcia. Jeżeli stwierdzimy, że kawałki kurczaka są za duże możemy je jeszcze pokroić na mniejsze kawałki (wtedy kurczak będzie z wierzchu żółty, a w środku biały). Przygotowujemy talerze i na każdym układamy po kilka, wcześniej umytych, osuszonych i porwanych na mniejsze kawałki listków sałaty. Na sałatę wykładamy pokrojony w kostkę ser bałkański, kawałki kurczaka, pokrojonego w półplasterki pomidora, rzodkiewkę, posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami sezamu. Doprawiamy solą, pieprzem białym, papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą i polewamy dresingiem z oleju rzepakowego z cytryną lub olejem rzepakowym z octem jabłkowym (wtedy smak jest bardziej wyrazisty). Na koniec nad każdym talerzem ścieramy na tarce o dużych oczkach ser kozi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz