poniedziałek, 2 lutego 2015

Duszona włoska kapusta z cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 1/4 małej włoskiej kapusty
  • cebula
  • czosnek
  • 2 cukinie
  • puszka pomidorów
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski.

Jak to zrobić?
 Cebulę kroimy w kostkę i wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku smażymy na patelni "na złoto". Cukinie obieramy, wydrążamy środki, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli, kapustę włoską kroimy w cienkie długie paski  i wszystko razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy masło, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 15 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory, wlewamy na patelnię sok z pomidorów  i dusimy jeszcze przez 5 min. Następnie dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz