- opakowanie mrożonego zielonego groszku
- 4 małe ziemniaki
- marchewka, pietruszka, 1/4 selera, cebula, por
- sól morska, pieprz biały, słodka papryka, gałka muszkatołowa
- łyżka masła
Jak to zrobić?
Z marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli gotujemy wywar warzywny. W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy groszek z pokrojonymi w kostkę ziemniakami (ok.10 min.). Następnie blenderujemy ugotowany groszek i ziemniaki. Powoli, na raty, dolewamy wywar warzywny, sprawdzając co chwilę gęstość zupy. Jeśli blender nie rozdrobnił dobrze łupek zielonego groszku, to jeszcze chwilę blenderujemy zupę w garnku. Jeśli po spróbowaniu stwierdzimy, że nadal wyczuwamy łupki groszku, możemy przecedzić zupę przez gęste sitko. O tyle jest to ważne, że nie rozdrobnione łupki przeszkadzają przy jedzeniu zupy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, sól morską, pieprz biały, paprykę i 2 szczypty gałki muszkatołowej.
Propozycja podania:
Zupę można podać z cieciorką, najpierw ugotowaną, a potem uprażoną na patelni wraz z odrobiną masła i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz z drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz