wtorek, 18 listopada 2014

Chili con carne w wersji z kalafiorem i mięsem z indyka

Składniki:
  • pół dużego kalafiora
  • 40 dkg zmielonego mięsa z indyka
  • cebula
  • czosnek
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasolki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, ostra papryka, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru.
Jak to zrobić?
Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, z rozdrobnionym czosnkiem, dodajemy zmielone mięso z indyka i smażymy przez ok. 5 min. cały czas mieszając. Następnie rozdrabniamy kalafior i dodajemy do mięsa na patelnię, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki i dusimy przez ok. 10 do 15 min. tak aby wyparował sok z pomidorów. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, słodką i ostrą papryką, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.


Propozycja podania:
  • jeśli kalafior rozdrobnimy bardzo drobno, to konsystencja dania będzie bardziej gęsta, wtedy możemy podać chili con carne na przystawkę,
  • jeśli kalafior rozdrobnimy tak aby miał małe ziarenka (na sypko) możemy podać jako danie główne z sałatką z zielonej sałaty, szpinaku (świeżego), pomidora, rzodkiewki, startego koziego sera, pestek dyni z sosem z oliwy z oliwek i cytryny lub octu jabłkowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz