sobota, 7 marca 2015

Sałatka z wędzonym łososiem, pomidorami, rzodkiewką, serem feta, podana z bruschettą.

Sałatka:
  •  sałata zielona
  • 1/3 kostki fety 
  • 2 małe pomidory
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy

Jak to zrobić?
 Sałatę zieloną myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Następnie kroimy pomidora w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, fetę w kostkę, a łososia w paski i wszystko układamy na zielonej sałacie. Z oleju rzepakowego, octu jabłkowego i łyżeczki musztardy robimy dresing, którym polewamy sałatkę.


Bruschetta:
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • masło
  • 2 małe pomidory
  • kozi ser
  • sól morska, pieprz cytrynowy, majeranek, suszony czosnek
  • olej rzepakowy do pokropienia grzanek

Kromki chleba przekrawamy na pół i z dwóch stron smarujemy masłem. Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy kromki i smażymy na małym ogniu. W tym czasie pomidory wkładamy do miski i polewamy gorącą wodą, tak aby łatwiej było ściągnąć skórkę. Kroimy pomidora w drobną kostkę, ser kozi ścieramy na tarce. Przekładamy grzanki na drugą stronę, wykładamy pomidory i kozi ser przyprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przykrywamy patelnię i smażymy chwilę na małym ogniu, tak aby ser się roztopił.


 Dekoracja:
  • 2 naleśniki
  • sos pomidorowy z bazylią
  • feta lub inny ser słony
 
 Naleśnika podgrzewamy na suchej patelni z dwóch stron, smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i roztopionym w sosie, serem feta (może to być inny słony ser, i można nie wrzucać go do sosu, tylko zetrzeć na tarce i posypać równomiernie po posmarowanym sosem naleśniku). Następnie zwijamy naleśnika w rulon i kroimy go jak roladę. Poszczególne kawałki muszą mieć przynajmniej 2 cm grubości, inaczej się rozpadną. Tak przygotowanymi roladkami ozdabiamy krawędzie talerza. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz