- sałata zielona
- 1/3 kostki fety
- 2 małe pomidory
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
Jak to zrobić?
Sałatę zieloną myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Następnie kroimy pomidora w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, fetę w kostkę, a łososia w paski i wszystko układamy na zielonej sałacie. Z oleju rzepakowego, octu jabłkowego i łyżeczki musztardy robimy dresing, którym polewamy sałatkę.
Bruschetta:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- masło
- 2 małe pomidory
- kozi ser
- sól morska, pieprz cytrynowy, majeranek, suszony czosnek
- olej rzepakowy do pokropienia grzanek
Kromki chleba przekrawamy na pół i z dwóch stron smarujemy masłem. Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy kromki i smażymy na małym ogniu. W tym czasie pomidory wkładamy do miski i polewamy gorącą wodą, tak aby łatwiej było ściągnąć skórkę. Kroimy pomidora w drobną kostkę, ser kozi ścieramy na tarce. Przekładamy grzanki na drugą stronę, wykładamy pomidory i kozi ser przyprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przykrywamy patelnię i smażymy chwilę na małym ogniu, tak aby ser się roztopił.
Dekoracja:
Naleśnika podgrzewamy na suchej patelni z dwóch stron, smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i roztopionym w sosie, serem feta (może to być inny słony ser, i można nie wrzucać go do sosu, tylko zetrzeć na tarce i posypać równomiernie po posmarowanym sosem naleśniku). Następnie zwijamy naleśnika w rulon i kroimy go jak roladę. Poszczególne kawałki muszą mieć przynajmniej 2 cm grubości, inaczej się rozpadną. Tak przygotowanymi roladkami ozdabiamy krawędzie talerza. Smacznego.
Dekoracja:
- 2 naleśniki
- sos pomidorowy z bazylią
- feta lub inny ser słony
Naleśnika podgrzewamy na suchej patelni z dwóch stron, smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i roztopionym w sosie, serem feta (może to być inny słony ser, i można nie wrzucać go do sosu, tylko zetrzeć na tarce i posypać równomiernie po posmarowanym sosem naleśniku). Następnie zwijamy naleśnika w rulon i kroimy go jak roladę. Poszczególne kawałki muszą mieć przynajmniej 2 cm grubości, inaczej się rozpadną. Tak przygotowanymi roladkami ozdabiamy krawędzie talerza. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz