- 4 jajka
- 6 łyżek mąki orkiszowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- puszka obranych ze skórki mandarynek
- jogurt naturalny (bez mleka w proszku)
- brązowy cukier
Jak to zrobić?
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i odkładamy na bok. Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami brązowego cukru. Dodajemy mąkę i jogurt naturalny, wszystko razem mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy ubite białka i znów mieszamy lecz tym razem delikatnie aby piana nie opadła. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Czy ciasto jest odpowiedniej gęstości najlepiej sprawdzić smażąc jednego placuszka na próbę. Na rozgrzaną patelnię, wlewamy kilka kropli oleju i kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. (jeśli mamy dobrą patelnię teflonową, pomimo małej ilości oleju placuszki nie powinny nam przywierać).
Propozycja podania:
Placuszki podajemy posmarowane jogurtem naturalnym, ozdobione mandarynkami i posypane brązowym cukrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz