piątek, 13 marca 2015

Zupa cukiniowa

Składniki:
  • 3 cukinie
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanki do zup i sosów
  • kilka kropli cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa.

Jak to zrobić?
Cebulę drobno kroimy i smażymy na złoto na rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy małą łyżeczką środki. Następnie kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na tą samą patelnię i chwilę smażymy. Do cukinii dodajemy cebulę, pomidory z puszki, łyżkę masła i jak masło  się rozpuści, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Następnie przelewamy wszystko do garnka i rozdrabniamy blenderem. Uzupełniamy garnek wodą w ilości takiej, jak gęstą chcemy mieć zupę. Wszystko razem mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jogurt naturalny lub śmietankę do zup i sosów. Przyprawiamy: solą, pieprzem cytrynowym, kurkumą, gałką muszkatołową, wciskamy kilka kropel cytryny i gotujemy jeszcze przez ok. 3 min od czasu do czasu mieszając. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz