- 1,5 litra bulionu warzywnego
- seler naciowy - pęczek
- por
- 2 małe cukinie
- 1/5 słodkiej kapusty
- żółta papryka
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, kurkuma, pieprz biały, papryka słodka, papryka ostra, szczypta kminu rzymskiego
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
Jak to zrobić?
Do garnka o pojemności 4 lub 5 litrów wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy. W tym czasie drobno kroimy białą część pora i pęczek gałązek selera naciowego wraz z listkami. Następnie szatkujemy słodką kapustę w cienkie paski. Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na małe półksiężyce. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy ze środka pestki i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła wraz z kroplą oleju (masło nie będzie się przypalało) i wykładamy wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy chwilę, cały czas mieszając, a następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. W tym czasie szatkujemy natkę pietruszki i świeży koperek. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Do garnka z bulionem wrzucamy bataty, gotujemy ok. 5 min. , jak bataty są już miękkie, dodajemy warzywa z patelni, wrzucamy natkę pietruszki i koperek. Przyprawiamy: solą, kurkumą, białym pieprzem, słodką i ostrą papryką, oraz szczyptą kminu rzymskiego. Dodajemy odrobinę masła, jak się rozpuści, wciskamy kilka kropli cytryny i wlewamy ok. 1/2 szklanki mleka migdałowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
Propozycja podania:
Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z chleba na zakwasie, doprawionymi solą, czosnkiem, słodką papryką i kurkumą. Można też podać do zupy bruschettę z pomidorami i kozim serem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz