wtorek, 3 marca 2015

Gulasz z indyka z żółtą papryką, porem i natką pietruszki


Gulasz z indyka:
  • 60 dkg indyka
  • por lub cebula
  • żółta papryka
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki orkiszowej
  • łyżka śmietanki do zup i sosów
  • kilka kropli cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, kurkuma, kilka ziarenek ziela angielskiego, suszony czosnek, szczypta kolendry.
Sałatka:
  • zielona sałata
  • 2 małe pomidory
  • zielone oliwki
  • czerwona fasolka
  • kozi ser 
  • olej rzepakowy, pół cytryny, kilka kropli octu jabłkowego,
  • pieprz cytrynowy, sól morska, papryka, majeranek.

Jak to zrobić?
Gulasz: Mięso z indyka kroimy w kostkę, na patelni smażymy drobno pokrojonego pora lub cebulkę, po chwili dodajemy mięso indyka i wszystko razem chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, jeszcze chwilę smażymy i podlewamy wodą, ale tylko tyle aby przykryć mięso i warzywa. Dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz cytrynowy, słodką paprykę, kurkumę, kilka ziarenek ziela angielskiego, suszony czosnek, szczyptę kolendry i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Łyżkę mąki wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, mieszamy tak, aby mąka połączyła się z wodą, wlewamy do gulaszu, mieszamy tak, aby nie powstały grudki, dodajemy łyżkę śmietanki do sosów, znowu mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 min. Pod koniec próbujemy i w razie potrzeby ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. 

Sałata: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę lub półplasterki, fasolkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy zimną wodą na sitku, oliwki odsączamy z zalewy. Wszystko razem łączymy, ścieramy na tarce o dużych oczkach kozi ser. Do szklanki nalewamy olej rzepakowy (ok. 1/6 szklanki) i łączymy z cytryną i octem jabłkowym. Do powstałego sosu dodajemy: pieprz cytrynowy, sól morką, paprykę i majeranek. Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy.  Sałatka ma być winna i lekka. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz