Gulasz z indyka:
- 60 dkg indyka
- por lub cebula
- żółta papryka
- natka pietruszki
- łyżka masła
- łyżka mąki orkiszowej
- łyżka śmietanki do zup i sosów
- kilka kropli cytryny
- sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, kurkuma, kilka ziarenek ziela angielskiego, suszony czosnek, szczypta kolendry.
- zielona sałata
- 2 małe pomidory
- zielone oliwki
- czerwona fasolka
- kozi ser
- olej rzepakowy, pół cytryny, kilka kropli octu jabłkowego,
- pieprz cytrynowy, sól morska, papryka, majeranek.
Jak to zrobić?
Gulasz: Mięso z indyka kroimy w kostkę, na patelni smażymy drobno pokrojonego pora lub cebulkę, po chwili dodajemy mięso indyka i wszystko razem chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, jeszcze chwilę smażymy i podlewamy wodą, ale tylko tyle aby przykryć mięso i warzywa. Dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz cytrynowy, słodką paprykę, kurkumę, kilka ziarenek ziela angielskiego, suszony czosnek, szczyptę kolendry i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Łyżkę mąki wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, mieszamy tak, aby mąka połączyła się z wodą, wlewamy do gulaszu, mieszamy tak, aby nie powstały grudki, dodajemy łyżkę śmietanki do sosów, znowu mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 min. Pod koniec próbujemy i w razie potrzeby ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Sałata: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę lub półplasterki, fasolkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy zimną wodą na sitku, oliwki odsączamy z zalewy. Wszystko razem łączymy, ścieramy na tarce o dużych oczkach kozi ser. Do szklanki nalewamy olej rzepakowy (ok. 1/6 szklanki) i łączymy z cytryną i octem jabłkowym. Do powstałego sosu dodajemy: pieprz cytrynowy, sól morką, paprykę i majeranek. Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy. Sałatka ma być winna i lekka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz