- 25 muszli makaronowych
- 1/2 brokuła
- 6 suszonych pomidorów
- opakowanie szynki parmeńskiej
- 1/3 sera bałkańskiego
- natka pietruszki
- przyprawy:słodka papryka, pieprz kolorowy lub cytrynowy
- 2 puszki pomidorów
- cebula ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek
Jak to zrobić?
Do gotującej wody, wlewamy kroplę oleju i wrzucamy muszle makaronowe, delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do garnka i gotujemy ok. 8 min. Odcedzamy i odkładamy na bok. Brokuły gotujemy ok. 8 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Ser bałkański kroimy na małą kostkę, pomidory suszone odsączamy z zalewy i kroimy na drobne kawałki. Szynkę parmeńską kroimy również drobno i smażymy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni. Natkę pietruszki kroimy drobno i łączymy z brokułami, serem, pomidorami i szynką. Przyprawiamy słodką papryką i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i nadziewamy muszle makaronowe.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek, wlewamy do tego pomidory z puszki wraz z sosem, dodajemy łyżkę masła, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie przelewamy sos do wysokiego garnka, jeśli jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i dusimy jeszcze ok 3 min. Po upływie tego czasu, rozdrabniamy wszystko blenderem i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowany sos przelewamy do żaroodpornego naczynia i układamy nadziane muszle makaronowe. Naczynie z muszlami przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 15-20 min. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz