- 4 cukinie
- cebula
- ząbek czosnku
- pomidor
- 3 pomidory suszone
- 30 dkg mięsa indyka - mielonego
- natka pietruszki
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
- kozi ser do posypania
Cebulę kroimy drobno i smażymy na złoto na patelni, przekładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy mięso indyka, cały czas mieszając, pod koniec smażenia dodajemy masło i rozdrobniony czosnek. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę, pomidory suszone odsączamy z zalewy i również drobno kroimy, tak samo kroimy natkę pietruszki. Wszystkie składniki tj.: cebulę, mięso, pomidory świeże i suszone oraz natkę pietruszki razem łączymy , dodajemy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą oraz kurkumą. Wszystko razem mieszamy tak, aby składniki farszu dobrze się połączyły. Następnie myjemy cukinie, przekrawamy na pół (nie obieramy ze skórki), wydrążamy środki i nadziewamy każdą powstałym nadzieniem. Układamy jedną obok drugiej w żaroodpornym naczyniu i posypujemy kozim serem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. (cukinie mają być chrupiące, ale niezbyt twarde) Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz