niedziela, 15 marca 2015

Cukinie nadziewane: indykiem, cebulą, pomidorami, natką pietruszki, posypane kozim serem

Składniki:
  • 4 cukinie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 3 pomidory suszone
  • 30 dkg mięsa indyka - mielonego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
  • kozi ser do posypania
 Jak to zrobić?
Cebulę kroimy drobno i smażymy na złoto na patelni, przekładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy mięso indyka, cały czas mieszając, pod koniec smażenia dodajemy masło i rozdrobniony czosnek. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę, pomidory suszone odsączamy z zalewy i również drobno kroimy, tak samo kroimy natkę pietruszki. Wszystkie składniki tj.: cebulę, mięso, pomidory świeże i  suszone oraz natkę pietruszki razem łączymy , dodajemy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą oraz kurkumą. Wszystko razem mieszamy tak, aby składniki farszu dobrze się połączyły. Następnie myjemy cukinie, przekrawamy na pół (nie obieramy ze skórki), wydrążamy środki i nadziewamy każdą powstałym nadzieniem. Układamy jedną obok drugiej w żaroodpornym naczyniu i posypujemy kozim serem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. (cukinie mają być chrupiące, ale niezbyt twarde) Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz