- 250 g fasoli "Piękny Jaś"
- szklanka cieciorki (wcześniej namoczonej i ugotowanej do miękkości)
- puszka pomidorów
- cebula
- czosnek
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól morska, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
Fasolę namaczamy dzień wcześniej, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Na patelni smażymy posiekaną drobno cebulę, dodajmy rozdrobniony czosnek, ugotowaną fasolę, cieciorkę i pomidory z puszki pokrojone na drobne kawałki wraz z sosem. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, podlewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy: solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz