środa, 1 kwietnia 2015

Fasolka z cieciorką i pomidorami

Składniki:
  • 250 g fasoli "Piękny Jaś"
  • szklanka cieciorki (wcześniej namoczonej i ugotowanej do miękkości)
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól morska, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
Jak to zrobić?
Fasolę namaczamy dzień wcześniej, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Na patelni smażymy posiekaną drobno cebulę, dodajmy rozdrobniony czosnek, ugotowaną fasolę, cieciorkę i pomidory z puszki pokrojone na drobne kawałki wraz z sosem. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, podlewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając  ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy: solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne i majerankiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz