- szklanka mąki,
- kostka masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru białego lub brązowego
- 1/4 szklanki cukru zmielonego z połową laski wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- skórka z jednej cytryny
- garść zmielonych na drobno migdałów
Jak to zrobić?
Cukier ucieramy z żółtkami. Następnie dodajemy wyciągnięte wcześniej z lodówki masło. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Cytrynę myjemy, sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno mielimy i również dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy.
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy aby piana nie , a ciasto wyszło puszyste.Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz