piątek, 3 kwietnia 2015

Świąteczny cwibak ze skórką cytrynową, prawdziwą wanilią, posypany mielonymi migdałmi i gorzką czekoladą

Składniki:
  • szklanka mąki,
  • kostka masła
  •  4 jajka
  • 1/2 szklanki  cukru białego lub brązowego
  • 1/4 szklanki cukru zmielonego z połową laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • skórka z jednej cytryny  
  • garść zmielonych na drobno migdałów

Jak to zrobić?


Cukier ucieramy z żółtkami. Następnie dodajemy wyciągnięte wcześniej z lodówki masło. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę,  proszek do pieczenia, drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Cytrynę myjemy, sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno mielimy i również dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy.
 Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy aby piana nie , a ciasto wyszło puszyste.Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz