- krążek bezowy
- 3 jajka
- 2 opakowania serka mascarpone
- 8 łyżeczek cukru pudru
- 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
- kieliszek likieru Crema and Caffe (Lidl)
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady zmielonej na drobno lub pokrojonej
- opakowanie świeżych malin i borówek
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy. Następnie powolutku wlewamy likier po kilka kropli, po każdej porcji dokładnie miksując. Uważamy, aby masa się nie zważyła. Następnie dodajemy kruszoną gorzką czekoladę. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do serowej masy. Delikatnie, tak aby piana nie opadła, mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy na krążek bezowy. Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami i malinami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz