sobota, 4 kwietnia 2015

Tort bezowy

Składniki:
  • krążek bezowy 
  • 3 jajka
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
  • kieliszek likieru Crema and Caffe (Lidl)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady zmielonej na drobno lub pokrojonej
  • opakowanie świeżych malin i borówek
Jak to zrobić?
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy. Następnie powolutku wlewamy likier po kilka kropli, po każdej porcji dokładnie miksując. Uważamy, aby masa się nie zważyła. Następnie dodajemy kruszoną gorzką czekoladę.  Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do serowej masy. Delikatnie, tak aby piana nie opadła, mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy na krążek bezowy. Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami i malinami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz