czwartek, 1 marca 2018

Sałatka z rukoli, tortellini, gruszki, awokado, ogórka, pomidorków i rzodkiewki

Składniki:
  • rukola
  • gruszka
  • awokado
  • tortellini
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • pomidory koktajlowe
  • olej rzepakowy
  • cytryna 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz
Jak to zrobić?
Rukolę myjemy, układamy na talerzach, tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy i układamy na rukoli. Awokado obieramy, kroimy na większe kawałki, skrapiamy cytryną i układamy na talerzu. Gruszkę obieramy i kroimy, dodajemy do sałatki. Na koniec na talerzu układamy pokrojonego ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Do słoiczka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy, musztardę, czosnek, sól i pieprz, zakręcamy słoiczek i mocno wstrząsamy do połączenia wszystkich składników. Polewamy sałatkę wedle uznania. Jak nam zostanie sos możemy schować go do lodówki do ponownego wykorzystania. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz