niedziela, 11 marca 2018

Risotto z pomidorami

Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu (najlepiej specjalnego do risotto),
  • 2 małe pomidory (świeże),
  • kilka suszonych pomidorów, 
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • sól, pieprz cytrynowy, papryka czerwona wędzona, mieszanka ziół toskańskich firmy KOTANYI, czosnek w przyprawie, kurkuma, suszona natka pietruszki,
  • kilka kropel octu balsamico,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia.
Jak to zrobić? 
Cebulę obieramy, kroimy drobno i na patelni, na wolnym ogniu, smażymy na złoto. Dodajemy przepłukany ryż i kilka minut smażymy, cały czas mieszając. Następnie podlewamy 1/2 szklanki wody (może być bulion) i co jakiś czas mieszamy. Jak ryż wchłonie wodę, znowu podlewamy i tak do czasu, aż będzie miękki (ok. 18 minut).
Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy, wrzucamy do rondelka, dodajemy pomidory z puszki i pokrojone pomidory suszone, 2 łyżki przecieru pomidorowego i kilka kropel octu balsamico. Mieszamy i gotujemy dosłownie 5 minut od czasu do czasu mieszając. Jak ryż na patelni będzie miękki, przyprawiamy  solą, pieprzem, kurkumą, papryką, ziołami toskańskimi, czosnkiem, natką pietruszki. Na koniec dodajemy pomidory z rondelka. Wszystko razem mieszamy i dusimy dosłownie kilka minut, aby sos pomidorowy trochę odparował, a wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodajemy 2 łyżki masła i jeszcze raz mieszamy, aby masło się rozpuściło. Risotto jest pyszne i kremowe, a pomidory dodają mu wyrazistości. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz