- sałata zielona w doniczce,
- 1/2 cukinii,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 3 jajka,
- 1/4 puszki kukurydzy,
- garść suszonych pomidorów,
- mozzarella w wiórkach (LIDL),
- olej rzepakowy, ocet jabłkowy,
- przyprawy: sól, papryka słodka-wędzona, kurkuma, czosnek w proszku
Jak to zrobić?
Sałatę zieloną myjemy, dzielimy palcami na małe kawałki, układamy na talerzu. Następnie myjemy cukinię ze skórką, przekrawamy wzdłuż i kroimy na półksiężyce, smażymy na patelni, solimy, posypujemy papryką i kurkumą i przewracamy na drugą stronę, Smażymy ok. 2 min. z każdej strony, układamy na liściach sałaty. Chleb na zakwasie kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i smażymy grzanki na złoto, posypując czosnkiem. Studzimy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na duże kawałki i dodajemy do sałatki. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na pół, układamy na sałacie. Na koniec posypujemy mozzarellą i polewamy dressingiem (kilka łyżek oleju rzepakowego łączymy z octem jabłkowym- ilość zależy od upodobań). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz