piątek, 29 stycznia 2016

Sałata rzymska z jajkiem, rzodkiewką, pomidorkami, prażonymi migdałami i pestkami sezamu

Składniki:
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • kilka kropel sosu Piri-Piri (ostry sos paprykowy)
  • kilka kropel sosu sojowego
  • dwie łyżki prażonych i solonych migdałów
  • dwie łyżki pestek sezamu
  • czosnek granulowany lub świeży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka słodka

Jak to zrobić? 
 Sałatę rzymską myjemy, odsączamy i układamy na talerzach. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w łódki i układamy na sałacie. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki, pomidorki przekrawamy na pół i układamy na talerzu z sałatą i jajkiem. Migdały kroimy, sezam prażymy na suchej patelni na złoto. Posypujemy warzywa na talerzu.
Sos do sałatki:
 Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy musztardę, sos Piri-piri, sos sojowy, ocet jabłkowy, sól, pieprz, słodką paprykę. Zakręcamy pokrywkę i energicznie potrząsamy, tak aby nasz sos uzyskał gładką konsystencję.  
Następnie polewamy dość obficie sałatę sosem i gotowe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz