- szklanka kaszy jaglanej
- cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 kostki sera koziego (ok. 5 dkg)
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma, sos sojowy jasny.
Kaszę jaglaną przesypujemy na suchą patelnię i prażymy ok. 4 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy kaszę do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i cały czas mieszając, dusimy ok. 15 minut. W czasie duszenia kaszy, na bieżąco uzupełniamy wodę, do poziomu ok. 1centymetra nad powierzchnię kaszy. Na patelnię, na której prażyliśmy kaszę, wlewamy olej i przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Następnie myjemy cukinie, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub w półksiężyce i dodajemy do czosnku i cebuli wraz z łyżką masła. Dusimy do czasu, aż cukinia trochę zmięknie. Dodajemy pesto, przecier pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, kurkumę i sos sojowy. Warzywa łączymy z kaszą jaglaną, dodajemy obrane ze skórki, przekrojone na pół, pomidorki koktajlowe i starty na tarce ser kozi (możemy zostawić odrobinę sera do posypania kaszy na talerzu). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i próbujemy, jeżeli kasza jest nie wystarczająco miękka, to można jeszcze wszystko podlać odrobiną wody i ok. 3 min. dusić na małym ogniu. Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz