środa, 22 października 2014

Naleśniki orkiszowe na słodko lub na słono.

Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • szklanka wody gazowanej, ale może być też zwykła
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta soli
Farsz do naleśników na słono:
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • pomidory suszone ok. 6, 7 sztuk
  • ser bałkański - mniej niż pół opakowania (Lidl)
  • cebula
  • 2 cukinie
  • czosnek
  • pieprz, sól, słodka papryka, szczypta tymianku
Farsz do naleśników na słodko:
  • 6 lub 8 średnich jabłek -  najlepiej szara renta
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mały cukier waniliowy
  • cynamon
  • łyżka masła
  • pół cytryny
  • cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto?
Wszystkie podane wyżej składniki łączymy w misce i miksujemy na gładką masę.  Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropel oleju. Gdy patelnia jest mocno gorąca smażymy naleśniki. 
 Z podanej porcji wychodzi ok. 8 naleśników.

Jak zrobić słony farsz?
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i nadal smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Ściągamy z patelni, dodajemy odrobinę masła i smażymy świeży szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gasimy pod patelnią i kruszymy ser bałkański. Wszystko razem mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy farsz w całość.

Jak zrobić farsz do naleśników na słodko?
Jabłka obieramy, wykrawamy środki, dzielimy na ósemki, a potem kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, posypujemy cukrem i smażymy.  Jeśli jabłka będą  trochę przywierać do patelni, to podlewamy odrobiną wody i nadal dusimy. Jak jabłka będą miękkie, gasimy pod patelnią. Do jabłek wyciskamy ok. pół cytryny i dodajemy cynamon.


Wykończenie:
 Farsz nakładamy na naleśniki, składamy w trójkąty i podgrzewany na maśle na małym ogniu. Naleśniki z jabłkami posypujemy cukrem pudrem, a ze szpinakiem polewamy sosem pomidorowym. (mile widziany sos zrobiony samodzielnie - przepis na sos pomidorowy wkrótce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz