Ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- szklanka wody gazowanej, ale może być też zwykła
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta soli
Farsz do naleśników na słono:
- opakowanie świeżego szpinaku
- pomidory suszone ok. 6, 7 sztuk
- ser bałkański - mniej niż pół opakowania (Lidl)
- cebula
- 2 cukinie
- czosnek
- pieprz, sól, słodka papryka, szczypta tymianku
Farsz do naleśników na słodko:
- 6 lub 8 średnich jabłek - najlepiej szara renta
- 2 łyżki brązowego cukru
- mały cukier waniliowy
- cynamon
- łyżka masła
- pół cytryny
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto?
Wszystkie podane wyżej składniki łączymy w misce i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropel oleju. Gdy patelnia jest mocno gorąca smażymy naleśniki.
Z podanej porcji wychodzi ok. 8 naleśników.
Jak zrobić słony farsz?
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i nadal smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Ściągamy z patelni, dodajemy odrobinę masła i smażymy świeży szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gasimy pod patelnią i kruszymy ser bałkański. Wszystko razem mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy farsz w całość.
Jabłka obieramy, wykrawamy środki, dzielimy na ósemki, a potem kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, posypujemy cukrem i smażymy. Jeśli jabłka będą trochę przywierać do patelni, to podlewamy odrobiną wody i nadal dusimy. Jak jabłka będą miękkie, gasimy pod patelnią. Do jabłek wyciskamy ok. pół cytryny i dodajemy cynamon.
Wykończenie:
Farsz nakładamy na naleśniki, składamy w trójkąty i podgrzewany na maśle na małym ogniu. Naleśniki z jabłkami posypujemy cukrem pudrem, a ze szpinakiem polewamy sosem pomidorowym. (mile widziany sos zrobiony samodzielnie - przepis na sos pomidorowy wkrótce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz