wtorek, 21 października 2014

Brązowy ryż z zielonymi warzywami


Składniki:
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 1 lub 2 brokuły 
  • pomidory z puszki
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól, słodka papryka
  • łyżka masła
Jak to zrobić?
Szpinak podduszamy na patelni, na której wcześniej rozpuściliśmy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy ok. 10 min. Ryż gotujemy do miękkości, ok. 30 min. W osobnym garnku gotujemy brokuły; pilnujemy żeby nie były za miękkie. Pietruszkę siekamy drobno i wszystko razem łączymy. 
W zależności od upodobań doprawiamy solą, papryką i pieprzem, ale jak ktoś lubi bardziej wyraziste smaki to jeszcze kroimy pomidory suszone i już na talerzu posypujemy danie przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz