piątek, 11 września 2015

Polędwiczki w sosie własnym z makaronem pappardelle.


Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy:ziele angielskie, pieprz, sól, papryka, kurkuma, czosnek granulowany
  • paczka makaronu pappardelle
  • 5 pomidorów suszonych 
  • natka pietruszki
Jak to zrobić?
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i smażymy na patelni. Jak cebula będzie złota, przekładamy ją na bok, do miski.   Na tej samej patelni smażymy, z dwóch stron, wcześniej umytą i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem, zalewamy małą ilością wody (tak aby tylko przykryła mięso) i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką, kurkumą. Dodajemy ziele angielskie, łyżkę masła i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas zaglądamy pod przykrywkę czy nie trzeba uzupełnić wody. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, dolewamy zimną wodę (około 1/4 szklanki)  i energicznie mieszamy, tak aby mąka dobrze się rozpuściła. Następnie dolewamy do mięsa i wszystko razem mieszamy, aby w sosie nie powstały grudki. 
Makaron Pappardelle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię na której wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Do makaronu dokładamy: drobno pokrojone suszone pomidory wraz z natką pietruszki, solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystko razem mieszamy,  do momentu gdy makaron cały będzie pokryty przyprawami. Smacznego. :)

Propozycja podania:
Polędwiczki podajemy z makaronem i zieloną sałatą z sosem winegret.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz