sobota, 12 września 2015

Placki ziemniaczane - klasyczne.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny lub serek ziarnisty
Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, mąkę, jajka, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Na patelnię wlewamy dość sporo oleju do smażenia, mocno rozgrzewamy i na dość dużym ogniu smażymy cienkie placki, z obu stron na złoty kolor. 

Propozycja podania:
Placki najlepiej smakują  z jogurtem naturalnym lub z białym serkiem ziarnistym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz