środa, 6 kwietnia 2016

Owsianka z bananem, żurawiną i posiekanymi migdałami.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • mleko (ja użyłam mleka bez laktozy),
  • banan,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść migdałów,
  • łyżka masła orzechowego (dla łakomczuchów).
Płatki owsiane gotujemy w mleku, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeżeli ktoś nie lubi mleka płatki można przygotować na wodzie). Ugotowane płatki przekładamy do miseczki - można dodać jeszcze trochę mleka nie przegotowanego, aby konsystencja owsianki była nieco rzadsza i żeby płatki nie były za gorące. Następnie obieramy banana,  kroimy go w plasterki i wrzucamy do miski, wsypujemy żurawinę, siekamy migdały i posypujemy po wierzchu (można dodać migdały wcześniej, gdy gotujemy owsiankę w garnku, wtedy będą bardziej miękkie ale to zależy  od naszych upodobań.
Do gotujących się płatków, można również dodać łyżkę masła orzechowego - i zachęcam do spróbowania owsianki właśnie w takiej wersji - mojej ulubionej. Mniam. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz