- 5 łyżek płatków owsianych,
- mleko (ja użyłam mleka bez laktozy),
- banan,
- garść suszonej żurawiny,
- garść migdałów,
- łyżka masła orzechowego (dla łakomczuchów).
Płatki owsiane gotujemy w mleku, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeżeli ktoś nie lubi mleka płatki można przygotować na wodzie). Ugotowane płatki przekładamy do miseczki - można dodać jeszcze trochę mleka nie przegotowanego, aby konsystencja owsianki była nieco rzadsza i żeby płatki nie były za gorące. Następnie obieramy banana, kroimy go w plasterki i wrzucamy do miski, wsypujemy żurawinę, siekamy migdały i posypujemy po wierzchu (można dodać migdały wcześniej, gdy gotujemy owsiankę w garnku, wtedy będą bardziej miękkie ale to zależy od naszych upodobań.
Do gotujących się płatków, można również dodać łyżkę masła orzechowego - i zachęcam do spróbowania owsianki właśnie w takiej wersji - mojej ulubionej. Mniam. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz