- 5 dużych ziemniaków
- 20 dkg kiełbasy Chorizo
- kilka suszonych pomidorów
- 3 pomidory malinowe
- 1/2 szklanki gotowanej cieciorki
- natka pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- słony ser typu feta, kozi lub bałkański do posypania potrawy na talerzu
- przyprawy: biały pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka.
Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. W tym czasie podsmażamy na patelni, pokrojoną w plasterki kiełbasę Chorizo. Podgotowane ziemniaki dodajemy do kiełbasy, wyciskamy dwa ząbki czosnku i wszystko razem smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez kilka minut. Następnie doprawiamy białym pieprzem, solą, papryką i jeszcze przez chwilę mieszamy. Pod koniec dodajemy świeże, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę, pomidory. Drobno kroimy natkę pietruszki i ok. 5 suszonych pomidorów, przesypujemy na patelnie i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy pokrojonym w kostkę serem bałkańskim lub startym na tarce kozim serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz