wtorek, 25 sierpnia 2015

Ziemniaki zasmażane w stylu hiszpańskim z kiełbasą chorizo, cieciorką i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 20 dkg kiełbasy Chorizo
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 pomidory malinowe
  • 1/2 szklanki gotowanej cieciorki
  • natka pietruszki 
  • dwa ząbki czosnku
  • słony ser typu feta, kozi lub bałkański do posypania potrawy na talerzu
  • przyprawy: biały pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka.

Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. W tym czasie podsmażamy na patelni, pokrojoną w plasterki kiełbasę Chorizo. Podgotowane ziemniaki dodajemy do kiełbasy, wyciskamy dwa ząbki czosnku i wszystko razem smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez kilka minut. Następnie doprawiamy białym pieprzem, solą, papryką i jeszcze przez chwilę mieszamy. Pod koniec dodajemy świeże, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę, pomidory. Drobno kroimy natkę pietruszki i ok. 5 suszonych pomidorów, przesypujemy na patelnie i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy pokrojonym w kostkę serem bałkańskim lub startym na tarce kozim serem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz